امروزه با تغییر سبک زندگی، آشپزخانه دیگر مکان صرفا برای طبخ غذا نیست. در بسیاری از کشورها فرهنگ استفاده از آشپزخانه به آشپزخانه گرم و آشپزخانه سرد تقسیم شده است. با تغییر سبک های زندگی و تغییرات دکوراسیون آشپزخانه، لوازم آشپزخانه نیز دچار تغییر و تحول زیادی شدند. یکی از پرکاربرد ترین لوازم مورد استفاده در آشپزخانه سینک ظرفشویی می باشد. برای ساخت سینک های ظرفشویی از مواد و متریال گوناگونی استفاده می شود؛ مانند: استیل ضد زنگ، مس، سرامیک، چدن، گرانیت، کامپوزیت و... . سینک های ظرفشویی علاوه بر کاربرد، در طرح و زیبایی آشپزخانه نقش بسزایی دارند. امروزه سینک های ظرفشویی از جنس های مختلف و در طرح ها و رنگ های گوناگون تولید می شود و افراد می توانند منتاسب با نوع استفاده و سلیقه خود، سینک موردنظر خود را انتخاب کنند. در ادامه می خواهیم به معرفی انواع سینک های ظرفشویی از نظر جنس بپردازیم:
سینک ظرفشویی استیل
می توان پرطرفدارترین و پرفروش ترین سینک موجود در بازار را سینک های استیل معرفی کرد. این مدل از سینک در انواع روکش و ضخامت ساخته می شود. سینک ها برای مصرف خانگی از استیل304L (نگیر) تولید می شوند. این استیل در برابر رطوبت و تغییر رنگ از استخکام و مقاومت خوبی برخورد می باشد و به راحتی زنگ نمی زند. این مدل سینک های ظرفشویی سبک هستند و تمیز کردن آنها به راحتی انجام می شود. برای تمیز کردن این مدل سینک ها از آب و صابون و به جای استفاده سیم ظرفشویی از استکاچ های نرم استفاده کنید.
سینک های استیل در دو نوع توکار و روکار و در دو نوع مات و براق تولید می شوند. یک مدل پوشش یا پدهایی برای سینک های استیل درنظر گرفته شده تا صدای سینک را کاهش دهد. اما از ضعف های این مدل سینک ها می توان به فرورفتگی و خراش اشاره کرد. بعضی از مواد شوینده شیمیایی می توانند باعث آسیب زدن به ظاهر سینک استیل شوند و آن را کدر و لکه دار کنند.
مزایای سینک های استیل
- سبکی سینک و نصب آسان
- قیمت مناسب و به صرفه
معایب سینک های استیل
- خراشیده شدن
- تولید سر و صدای زیاد در اثر برخورد قابلمه یا ظروف به سینک
- باقی ماندن لکه آب بر روی سینک
- عدم سازگاری و قابلیت ست سازی با سبک های جدید و رنگ های مختلف کابینت آشپزخانه
سینک ظرفشویی مسی
سینک های مسی به صورت دست ساز و در ضخامت های 18 و 14 تولید می شوند. این سینک ها از یک ورق چکش کاری شده ساخته می شوند و سپس با قرار گرفتن در معرض هوا و اکسیده شدن، ظاهری زنگار فرم پیدا می کنند. برای بالا بردن استحکام این مدل سینک ها از ترکیب روی نیز استفاده می شود. ماندگاری این سینک ها بالا می باشد و به آشپزخانه شما ظاهری شیک و منحصر به فرد می دهد. قیمت سینک های مسی نسبتا گران می باشد. بسته به طرح سینک مسی قیمت آن نیز تغییر می کند و بدیهی است که هر چقدر ضخامت آن بیشتر باشد، قیمت آن نیز گران تر خواهد بود.
مزایای سینک ظرفشویی مسی
- طول عمر بالا (ماندگاری تا 50 سال)
- مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی
- تولید شده در طرح های متنوع و جذابیت منحصر به فرد
- مانع از تشکیل کپک و باکتری بر روی سطح سینک
- احتمال پایین بودن شکستن ظروف در اثر برخورد با سینک
معایب سینک ظرفشویی مسی
- مس فلزی است با واکنش پذیری بالا
- حساسیت نسبت به حرارت و مواد شوینده اسیدی
- احتیاج به سرویس دوره ای
- تیره شدن به مرور زمان
تفاوت سینک های مسی با سینک های گرانیتی
یکی از ویژگی های مهم یک سینک برای خانم های خانه دار تمیزکاری خود سینک ظرفشویی می باشد که در نسل های جدید سینک های گرانیتی و به خصوص محصولات شرکت آونکس به این ویژگی پرداخته شده است. سینک های گرانیتی آونکس قابلیت شست و شو با همه مواد اسیدی استاندارد را دارا می باشند.
سینک ظرفشویی چدنی
سینک های چدنی ساخته شده از یک کاسه آهنی هستند و با لعاب ضخیم پوشانده می شوند. وزن این مدل سینک ها بسیار بالا می باشد و از ماندگاری و طول عمر بالایی برخوردار هستند. مقاومت سینک های چدنی بالا می باشد و به راحتی دچار ترک و فرورفتگی نمی شوند. این مدل سینک، از جمله پرطرفدارترین سینک ها در گذشته محسوب می شدند و رفته رفته جای خود را به سینک های استیل دادند.
روکش این مدل سینک را می توان در طرح و رنگ های گوناگون و متناسب با آشپزخانه انتخاب کرد؛ غالبا روکش سینک های چدنی سفید هستند. تمیز کردن این سینک ها به دلیل پوشش بیرونی سخت و مستحکم، راحت می باشد اما با این حال پاک کننده های ساینده و پشم فولادی به این سینک ها آسیب می رسانند و موجب کدر شدن یا خراش ورداشتن سینک می شوند.
مزایای سینک های ظرفشویی چدنی
- سنگین تر و مقاوم تر نسبت به سایر سینک های دیگر
- مناسب برای آشپزخانه های قدیمی، خانه مزرعه ای یا روستایی
معایب سینک های ظرفشویی چدنی
- از بین رفتن پوشش سینک در اثر شست و شو با پاک کننده های ساینده
- سنگین بودن سینک موجب آسیب به کابینت می شود
- شکستن ظروف در اثر برخورد با سینک
تفاوت سینک های چدنی با سینک های گرانیتی
سینک های ظرفشویی چدنی جز نسل های اولیه سینک های ظرفشویی بوده است و تقریبا منسوخ شده و یکی از پارامترهای مهم و امروزی در دیزاین، ست سازی در کنار ظرافت و استفاده بهینه و مفید از فضا می باشد که در سینک های چدنی وجود ندارد. در سینک های چدنی محدودیت استفاده از مواد شوینده وجود داشته و می توان این فاکتور مهم را در نسل های جدید سینک های گرانیتی آونکس یافت.
سینک ظرفشویی چینی
سینک های چینی از مخلوط خاک رس، شیشه و فلز تولید می شوند. به طور کلی چینی سفید رنگ است ولی می توان آن را در رنگ های گوناگون تولید کرد. این مدل سینک از زیبایی خاص و عدم جذب رطوبت برخوردار می باشد. ماده اصلی بعضی از سینک های ظرفشویی چینی، چدن یا فولاد می باشد و روی آن لایه ای چینی کشیده می شود که این کار موجب بالا رفتن دوام سینک می شود. این سینک ها در برابر خراشیدگی، لک شدن و بریدگی مقاومت نسبتا بالایی دارند. نگهداری و تمیز کردن این مدل سینک ها آسان می باشند.
مزایای سینک ظرفشویی چینی
- عدم آسیب پذیری در برابر حرارت و گرما
- عدم تجمع آلودگی در سینک به دلیل داشتن لبه های گرد
- مناسب برای آشپزخانه های کلاسیک
معایب سینک ظرفشویی چینی
- وزن بالای سینک
- لک شدن در اثر استفاده زیاد و به مرور زمان
- عدم تنوع رنگی در انتخاب سینک
- تغییر رنگ به مرور زمان
تفاوت سینک های چینی با سینک های گرانیتی
سینک های گرانیتی آونکس به دلیل استفاده از سنگ دانه های طبیعی و همچنین فرایند تولید آنها دارای وزن مناسب و استاندارد می باشد و می توان گفت جز سینک های گرانیتی با وزن متعادل جهت نصب بر روی کابینت می باشند.
سینک ظرفشویی شیشه ای
سینک های ظرفشویی شیشه ای از جمله سینک های مجلل و فانتزی به حساب می آیند. از شیشه سکوریت نشکن در ساخت این مدل سینک ها استفاده می شود. با وجود اینکه سینک های شیشه ای نسبتا از مقاومت بالایی برخوردار هستند ولی برای آن دسته از افرادی که بسیار از سینک استفاده می کنند، گزینه مناسبی نمی باشد. برای تمیز کردن سینک های شیشه ای می توان از سرکه، آب و صابون و شیشه شوی استفاده کرد.
قیمت این مدل سینک ها از سینک های استیل بالاتر می باشد اما مقاومت آنها از سینک های استیل پایین تر می باشند. سینک های ظرفشویی شیشه ای بعد ار سینک های استیل در دوره ای بسیار کوتاه مورد استقبال قرار گرفت ولی به دلیل معایب و مشکلاتی که داشت دیگر مورد سلیقه و انتخاب خانم های خانه دار نمی باشد.
معایب سینک های ظرفشویی شیشه ای
- با وجود استفاده از شیشه سکوریت، این مدل سینک از کناره ها بسیار آسیب پذیر است و در اثر ضرب خوردن از اطراف امکان ترک و شکستن وجود دارد
- سینک های شیشه ای فاقد لبه در اطراف خود می باشد و باعث می گردد آب از درون سینی یا لگن ها به سمت بیرون هدایت شود و فردی که مشغول شست و شو می باشد را خیس کند؛ همین امر موجب کاهش طول عمر کابینت ها نیز می شود
تفاوت سینک های شیشه ای با سینک های گرانیتی
موارد ذکر شده فوق در سینک های گرانیتی آونکس در نظر گرفته شده است و به دلیل داشتن لبه در اطراف سینک های گرانیتی آونکس، استفاده از آن برای خانم های خانه دار جذاب و دلچسب شده است. همچنین سینک های گرانیتی آونکس در برابر ضربه ناشی از افتادن اشیاء از ارتفاع بسیار مقاوم بوده است.
سینک ظرفشویی آکرولیک
ماده آکریلیک به صورت پلاستیک و فایبرگلاس موجود می باشد و قیمت ارزانی دارد. وزن این مدل سینک پایین می باشد و ظروف در اثر برخورد با سینک نمی شکنند. از بارزترین عیوب آکرولیک می توان به عدم مقاوم بودن در برابر حرارت و گرما اشاره کرد. سینک های آکرولیک جزء محصولات ارزان قیمت و فاقد کیفیت می باشد و کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.
معمولا در این سینک ها در پروژه های ساختمانی ارزان استفاده می شوند. البته می توان برای آماده سازی آشپزخانه ای با کیفیت متوسط و ارزان به جای سینک های آکرولیک به سراغ سینک های اسنیل رفت و آنها را جز اولویت اول برای به کارگیری در این پروژه ها استفاده کرد.
سینک های ظرفشویی سرامیکی
مقاومت سینک های سرامیکی در برابر ضربه و خراش بسیار بالا می باشد زیرا این سینک ها در حرارت بسیار زیاد تولید می شوند. از این مدل سینک بیشتر در کشور بریتانیا استفاده می شود و در کشور ایران مورد استقبال قرار نگرفت. بسیاری از افراد این مدل سینک ها را با سینک های گرانیتی اشتباه می گیرند.
سطح صاف این مدل سینک ها موجب عدم تجمع باکتری ها می شود. تمیز کردن این مدل سینک ها با مایع ظرفشویی و آب گرم ممکن است. سینک های سرامیکی سبک وزن هستند. رنگ این مدل سینک ها معمولا روشن و سفید شیری است اما در انواع رنگ های مشکی و کدر نیز تولید می شوند. قیمت سینک های سرامیکی در حدود سینک های شیشه ای و گرانیتی است.
مزایای سینک ظرفشویی سرامیکی
- مناسب برای آشپزخانه های سنتی
- مقاوم در برابر رطوبت
- مقاوم در برابر لکه
- قابل بازیافت
- به راحتی پاک و تمیز می شوند
معایب سینک ظرفشویی سرامیکی
- امکان خراشیدگی و ترک خوردگی سطح سینک
- عدم قابلیت شست و شو با مواد اسیدی
- آسیب پذیری در برابر حرارت زیاد
تفاوت سینک های سرامیکی با سینک های گرانیتی
مهم ترین فاکتوری که باعث گردید سینک های سرامیکی در ایران مورد استقبال قرار نگیرد، عدم تناسب فرهنگ مصرف این محصول با فرایند آشپزی در ایران می باشد. معمولا در خانه های ایران آشپزی بسیار مفصل می باشد و امکان آسیب پذیری و خراشیدگی در این مدل سینک های بسیار بالا است. با توجه به شباهت بسیار زیاد سینک های گرانیتی با سینک های سرامیکی، می توان آن ها جایگزین مناسبی برای سینک های سرامیکی معرفی کرد. سینک های گرانیتی آونکس همچون سینک های سرامیکی قابلیت بازیافت دارند و نکات و معایب سینک های سرامیکی را دارا نمی باشند.
سینک ظرفشویی سنگی
سنگ مرمر، تراورتن، آهک و سنگ صابون از جمله سنگ هایی می باشند که در تولید سینک ظرفشویی سنگی از آنها استفاده می کنند. سینک های ظرفشویی مرمر قیمت نسبتا بالایی دارند. سنگ مرمر دوام و استحکام بالایی دارد اما به مرور زمان دچار تغییر رنگ و کدر می شود. وزن این مدل سینک ها بالا می باشد و در برخی از موارد کابینت برای تحمل وزن آن نیاز به تقویت شدن دارد. نگهداری از این مدل سینک ها آسان می باشد.
یکی از ویژگی های سینک های سنگی این است که معمولا با توجه به ابعاد آشپزخانه و کابینت به صورت سفارشی ساخته می شوند و قیمت بالایی دارند و اگر به هر دلیلی تغییر رنگ داشته باشند، جایگزینی آن متحمل زحمت و صرف هزینه زیاد است. ضمن اینکه سینک های سنگی را نمی توان با همه مواد اسیدی تمیز کرد.
مزایای سینک ظرفشویی سنگی
- ظاهری شیک و مجلل
- مقاوم در برابر حرارت
- مقاوم در برابر لک و خراش
معایب سینک ظرفشویی سنگی
- عدم ثبات رنگ
- وزن زیاد سینک های سنگی در طول زمان باعث کاهش عمر کابینت می شود
- شکستن ظروف در اثر برخورد با سینک