چهارشنبه، 10 آبان 1402
تاثیر پلاستیک بر محیط زیست

تاثیر پلاستیک بر محیط زیست

آثار زیان بار زباله های پلاستیکی بر طبیعت

رشد چشم گیر محصولات پلاستیکی باعث شده تا روزانه با صدها محصول پلاستیکی مانند ظروف یکبار مصرف، کیسه فریزر، کیسه های زباله و ... رو به رو شویم. رها شدن این محصولات پلاستیکی در طبیعت از جمله صحنه هایی است که بارها در مکان های مختلف با آن مواجه شده ایم. هر تکه پلاستیک حدود هزار سال زمان نیاز دارد تا تجزیه شود پس بهتر است به جای دور ریختن یا رها سازی آنها در طبیعت، محصولات پلاستیکی خود را به صورت ایزوله به مرکزهای بازیافت تحویل دهیم تا دوباره این محصولات وارد صنعت و تولید شود. علاوه بر مدت زمان طولانی برای تجزیه مواد پلاستیکی بحث تاثیر و زیان این مواد بر روی اکوسیستم و طبیعت از موضوعات مهم و حائز اهمیت است. بیسفنول A، فتالات ها، پلی هالوژنه ها، نونیل فنول و ترکیبات ضد باکتری مانند تری کلوسان از جمله ترکیبات شیمیایی مواد پلاستیکی هستند که اثراتی جدی و سمی بر روی انسان و محیط زیست دارند.

از جمله عوارض و تاثیرات پلاستیک بر محیط زیست می توان به آلودگی دریا، آلودگی خاک، آلودگی صحراها، انقراض نسل برخی از موجودات و بروز صوانح مختلف به دلیل برخورد زباله های پلاستیکی با وسایل نقلیه عمومی و شخصی اشاره کرد.

با تجمع زباله های پلاستیکی در مکان هایی مثل دریا و صحرا اکوسیستم منطقه بهم می ریزد، رهاسازی این زباله ها به دست عوامل انسانی انجام می شود. زباله های پلاستیکی بعد از گذشت مدتی به میکروپلاستیک تبدیل می شوند و در صحراها و دریا ها خوراک حیوانات می شوند. تنها این اتفاق باعث صدمه و مرگ و میر حیوانات نمی شود بلکه اگر انسان آن حیوانات را شکار کند و از گوشت آنها تغذیه کند موجب بیماری انسان می شود.

سالانه حیواناتی مانند لاک پشت ها و برخی از وال ها به دلیل خوردن این زباله ها می میرند و در معرض انقراض قرار می گیرند. فتالات نوعی ماده پلاستیکی است که باعث ناباروی انسان ها می شود؛ این ماده از طریق خوردن گوشت حیواناتی که زباله های پلاستیکی خورده اند، وارد بدن انسان می شود.

بیسفنول آ و بیسفنول اس از جمله مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید پلاستیک با درجه سختی هستند که باعث بروز مشکلاتی مانند آسیب به غدد درون ریز بدن، بیماری های دیابتی و تیروئید و افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه می شوند. همچنین مواد پلاستیکی با مرور زمان با آزادسازی ماده هایی باعث آلودگی خاک نیز می شوند.

با استفاده از کیسه های کاغذی، تحویل زباله های پلاستیکی به مراکز بازیافت، استفاده کمتر از ظروف یکبار مصرف و عدم رها کردن مواد پلاستیکی در طبیعت می توانید از تاثیرات مخرب و منفی مواد پلاستیکی در طبیعت جلوگیری کنید.