سعید نیرومند؛ معاون اداره کل مقابله و رصد جریان مالی ستاد مبارزه با قاچاق کالا «فرآوردهها و مشتقات نفتی» در صدر فهرست قاچاق خروجی قرار دارد؛ از سوی دیگر، «لوازمخانگی» و «لوازمیدکی خودرو» دو گروه کالایی عمده در قاچاق ورودی هستند.
سعید نیرومند در پاسخ به این سوال که "آیا اختلاف نرخ ارز میتواند دلیل محکمی برای حجم 20 میلیارد دلاری قاچاق در ایران باشد یا خیر" گفت: در قاچاق معکوس یا خروجی، مسئله «اختلاف نرخ ارز»، وسوسه کنندهترین عامل در شکلگیری این نوع قاچاق است؛ اما در قاچاق ورودی مواردی از جمله «نظام تعرفهای»، «ممنوعیت واردات بیش از 2000 قلم کالا»، «طولانیبودن زمان قانونی واردات»، «نظام پیچیده مجوزها» و «تعدد سازمانهای تصمیمگیرنده» از جمله مواردی هستند که باعث تشدید معضل قاچاق به داخل کشور میشوند. می توان گفت افرادی که به قاچاق لوازم خانگی مشغول هستند، عملاً یک چرخه قاچاق دو طرفه دارند یعنی کالاهای ارزان یارانه ای کشور را صادر کرده و بعضا پول آنها به کشور بازنگشته و ارز آنها به شکل واردات کالاهای قاچاق به کشور برمیگردد.
شهیدی؛ دبیرانجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری در این باره گفت: شرایط نابرابر دیگری هم در بخش تولید وجود دارد، 30درصد قیمت محصولات تمام شده لوازم خانگی تولید داخل پرداختهایی است که به دولت انجام میدهیم. یعنی 9درصد مالیات ارزش افزوده، 8درصد موارد گمرکی، مالیات بر سود و عوارضهای مختلف هم وجود دارد که به تولیدکنندگان تحمیل میشود، در حالی که قاچاق هیچکدام از این موارد را ندارد و تقریبا از همه چیز معاف است. نکته مهم اینجاست که وقتی حجم زیادی از لوازم خانگی قاچاق وارد ایران می شود و در بازار و فروشگاه های اینترنتی به فروش می رسد حجم پولی بالایی وارد حساب افراد مشخصی می شود و این پول در شبکه ریالی ایران ثبت می شود که امکان پیگری آن به راحتی برای بانک مرکزی وجود دارد اما متاسفانه بانک مرکزی به این موضوع توجهی ندارد.